Nanoteknolojik kovan, balın kalitesini artırdı |
 |
Nanoteknolojiyle üretilen gümüş kaplı arı kovanlarının bakterileri etkisiz hale getirdiği, böylelikle ilaç kullanımının önüne geçerek balın kalitesini ve verimliliğini artırdığı belirlendi
|
|
 |
|
20/02/2012 17:23 - 3376 Okunma |
|
 |
Nanoteknolojik kovan, balın kalitesini artırdı
Meb Metal Yönetim Kurulu Başkanı Kumcu: ''En kuvvetli antibakteriyel malzemelerden biri olan gümüş, bakterileri etkisiz hale getiriyor''
-UÜ Arıcılık Geliştirme ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aydın: ''Bu kovanlarda üretilen balla ilgili sonuçları TÜBİTAK'a incelettik, balda katkı ve kalıntı bırakmadığını gördük''
Nanoteknolojiyle üretilen gümüş kaplı arı kovanlarının bakterileri etkisiz hale getirdiği, böylelikle ilaç kullanımının önüne geçerek balın kalitesini ve verimliliğini artırdığı belirlendi.
Meb Metal Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Kumcu, 5 yıllık çalışmayla nanoteknolojik arı kovanları geliştirdiğini söyledi.
Araştırmalarda Türkiye'de 5 milyon 500 bin arı kovanı bulunduğunu belirlediklerini ifade eden Kumcu, arı kovanıyla bal üretiminde Türkiye'nin Çin'in ardından dünyada ikinci sırada yer aldığını bildirdi.
Türkiye'de kovan başına bal ortalamasının 16 kilogram olduğuna dikkati çeken Kumcu, ''Bu miktar Çin'de kovan başına 30 kilogram, Avrupa ülkelerinde ise 60 kilogram civarındadır. Bal üretimindeki verimsizliğin en büyük nedeni arı hastalıklarıdır. Nanoteknolojik kovanlarda mantar, bakteri ve virüslerin üremeleri engellenmektedir. Nanokoruma kalkanıyla arılar daha sağlıklı ve güçlü üretim yapabilmektedir'' dedi.
En kuvvetli antibakteriyel malzemelerden biri olan gümüşün bakterileri etkisiz hale getirdiğini, insan sağlığına zarar vermediğini ifade eden Kumcu, arıcıların çiçek bulmak için Türkiye'nin çok çeşitli bölgelerini gezmeleri nedeniyle arı hastalıklarının hızla yayılabildiğini söyledi.
Bunu önlemek için ne yapabileceklerini düşünmeye başladıklarını belirten Kumcu, şöyle konuştu:
''Arı kovanları nanogümüşle kaplansa ne gibi bir netice alırız diye Uludağ Üniversitesinde araştırma yaptırdık. Araştırmalar sonunda bu kovanların her türlü arı hastalığına karşı son derece etkili olduğunu gördük. Nanoteknolojik kovan 5 yıllık çalışmanın ürünüdür. Dünyada ilk ve tek olarak gerçekleştirilen nanoteknolojik gümüş kaplamalı kovanın uluslararası patenti firmamıza aittir. Nanoteknolojik kovanların piyasa fiyatı normal kovanlardan çok yüksek değil. Normal kovanlar 80 lira civarında, nanokovanlarımızın fiyatı ise 135 ile 150 lira arasındadır. Bal üreticileri bu kovanı kullandıklarında ilaç kullanma ihtiyacı duymayacakları için masraftan kurtulmuş olacaklar. Bu kovanlar hastalıklara karşı koruma sağladığı için arıların sayısında artış olacaktır. Bu, bal üretiminde artışı da beraberinde getirecektir. Bu kovanlar bir sezonda kendi parasını rahatlıkla çıkarabiliyor. Kovan kırılana kadar aynı etkiyi ve korumayı sağlıyor.''
-Nanoteknolojik kovanlarda üretilen bal daha sağlıklı-
Nanoteknolojik kovanları inceleyen Uludağ Üniversitesi (UÜ) Arıcılık Geliştirme ve Araştırma Merkezi (AGAM) Müdürü Prof. Dr. Levent Aydın, dünyada çok eski tarihlerden itibaren gümüşün antibakteriyel özelliğinin bilindiğini, nanoteknolojik kovanın bu bağlantıdan yola çıkılarak planlandığını söyledi.
Nanokovanları bir grup çalışma arkadaşıyla incelediklerini belirten Aydın, kovanlarda bakteri oluşumunu engellemek ve bu nedenle ortaya çıkan bazı hastalıkların önüne geçmek istediklerini ifade etti.
Mevzuata göre bal üretiminde antibakteriyel ilaç kullanımının yasak olduğunu hatırlatan Aydın, ''Ama bazen arıcılarımız bunu kullanabiliyordu. Burada amaç bu yasak maddenin kullanılmasının da önüne geçmekti. Yasaklı maddeler kullanmadan kovanları bakteriyel hastalıklardan korumaktı. Hem laboratuvar hem de saha koşullarında yaptığımız incelemeler nanoteknolojik gümüş kaplı kovanların bakterilerden koruma özelliği taşıdığını gösterdi'' diye konuştu.
Nanoteknolojik kovanlarla arıcılıkta birçok şeyin değişeceğine dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti:
''Artık bu kovanda üretilen bal daha sağlıklı olacak. İnsanlar daha sağlıklı bal tüketebilecek. Antibiyotik kullanılmayacağı için balda katkı ve kalıntı sorunlarımız ortadan kalkacak. İhraç balımızın da değeri yükselecek. Bu kovanlarda üretilen balla ilgili sonuçları TÜBİTAK'a incelettik, nanoteknoloji kovanın balda katkı ve kalıntı bırakmadığını gördük. Arıcılar bu kovanın yanı sıra hijyene dikkat ederlerse ihraç ballarımızın kalitesi yükselecek. Arıcının kazancı değişecek. İnsanlarımız daha sağlıklı bal tüketebilecek.'
Rotahaber
|
 |
|
 |
 |
|
20/02/2012 17:23 - 3376 Okunma |
|
 |
Yorumlar |
|
Diğer Haberler |
|
|
 |
|